Psychische klachten en stress

9 mrt 2024

Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. Ze kunnen ons dagelijks leven flink beïnvloeden. Laten we eens dieper ingaan op wat psychische klachten precies zijn en welke relatie deze klachten hebben met stress.

Wat zijn psychische klachten?

Psychische klachten en stress kunnen zich op verschillende manieren uiten:

Somberheid: Je voelt je neerslachtig en mist plezier in het leven.
Angstklachten: Je bent gespannen, hebt paniekaanvallen of maakt je veel zorgen.
Stressklachten: Druk in je hoofd, moeite met ontspannen, en lichamelijke spanning.
Concentratieproblemen: Moeite met focussen en helder denken.
Verwardheid: Je bent gedesoriënteerd en hebt moeite met helder nadenken.
Slaapproblemen: Onrustig slapen, nachtmerries, of moeite met inslapen.

Psychische klachten kunnen ook lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nekpijn of maagklachten.

Twee belangrijke fysiologische effecten van stress en psychische klachten

Er zijn veel fysiologische effecten van (chronische stress) te bedenken, maar in dit artikel leg ik er twee verder uit. Psychische klachten en stress hebben effect op je brein.

Ons brein maakt stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Dit activeert ons lichaam voor een vecht- of vluchtreactie. Vechten, vluchten en bevriezen (fight-flight-freeze) zijn drie instinctieve reacties op gevaar. Bij vechten gaan we de confrontatie aan, bij vluchten proberen we te ontsnappen, en bij bevriezen staan we als verlamd stil. Deze reacties helpen ons overleven in bedreigende situaties.

De hippocampus, een belangrijk hersengebied voor leren en onthouden, functioneert als een soort uitknop voor de stressreactie. Het reguleert de aanmaak van cortisol. De hippocampus wordt beschadigd door chronische stress. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, waarbij het cortisolniveau hoog blijft en de hippocampus nog meer schade oploopt.

Je leest meer over het ontstaan en oplossen van stressklachten in “Dweilen met de kraan dicht“.

Stress Fysiologische Aanpak en mentale gezondheid

Als experiment vroeg ik AI om uit te leggen wat de Stress Fysiologische Aanpak voor jou kan betekenen. Je leest de AI tekst hieronder, maar als je liever wilt bespreken wat mijn aanpak bij jouw unieke set klachten, kwaliteiten en valkuilen kan betekenen, neem dan gerust contact op! Ik bespreek de mogelijkheden graag met je.

Bescherming van de gezondheid: Chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het verhoogt het risico op aandoeningen zoals hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes, en zelfs depressie. Door stressfysiologie te elimineren, kunnen we deze negatieve effecten minimaliseren.

Herstel van de hippocampus: De hippocampus, een cruciaal hersengebied voor leren en geheugen, wordt aangetast door chronische stress. Door stressfysiologie te verminderen, kunnen we de schade aan de hippocampus beperken en het geheugen en de cognitieve functies beschermen.

Verlichting van symptomen: Stressfysiologie veroorzaakt symptomen zoals verhoogde hartslag, gespannen spieren, en verminderde immuunfunctie. Door deze fysiologische reacties te minimaliseren, kunnen mensen zich beter voelen en hun dagelijkse functioneren verbeteren.

Bevordering van veerkracht: Het verminderen van stressfysiologie helpt individuen om veerkrachtiger te worden. Ze kunnen beter omgaan met stressvolle situaties en zich sneller herstellen.

Wil je meer weten over het ontstaan van psychische klachten door stress? Bekijk dan ook eens de Rheset Academy. Kijk je liever filmpjes? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal.