Kernkwaliteiten en valkuilen: Waarom je grootste kracht je soms in de weg zit

We kennen allemaal die ene collega die altijd álles onder controle lijkt te hebben. De projectplanner van het team, de perfectionist die altijd de puntjes op de ‘i’ zet. Of de collega die áltijd klaarstaat om te helpen, zelfs als hij of zij zelf verdrinkt in werk. Herkenbaar? Grote kans dat je hier een voorbeeld ziet van kernkwaliteiten en valkuilen.

Wat zijn kernkwaliteiten en valkuilen?

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die jou uniek maken. Ze bepalen hoe je werkt, hoe je met anderen omgaat en waar je in uitblinkt. Denk aan daadkracht, creativiteit, empathie of analytisch vermogen. Maar… zoals bij alles in het leven, schuilt in elke kracht ook een valkuil. Zodra je er te ver in doorschiet, verandert die mooie eigenschap in een valkuil.


  • Daadkracht → Drammerig
  • Creativiteit → Chaos
  • Empathie → Overbezorgd
  • Analytisch denken → Overdenken
Esther van Wageningen van Rheset zit aan een tafel met haar kaartenset Bewustzijn, die oefeningen bevat over kernkwaliteiten en valkuilen.
Esther van Wageningen van Rheset zit aan een tafel met haar kaartenset Bewustzijn, die oefeningen bevat over kernkwaliteiten en valkuilen.

Wat eerst je superkracht was, kan ineens je grootste struikelblok worden. En het vervelende is: vaak hebben we het zelf niet eens door.

De rol van stressfysiologie in kernkwaliteiten en valkuilen

Stress versterkt alles wat je doet. Wanneer je onder druk staat, ga je nóg daadkrachtiger worden, nóg analytischer denken of nóg meer anderen helpen. Stressfysiologie (de druk die je voelt) is de boosdoener die jou met open ogen in je valkuil doet belanden. Door de geactiveerde stressfysiologie schiet je in patronen die je uitputten in plaats van helpen.

Dit is waarom je op sommige dagen perfect functioneert, terwijl je op andere dagen bij het minste of geringste geïrriteerd raakt. Je brein neemt beslissingen op basis van stimulus-respons. Op het moment dat stressfysiologie gekoppeld wordt aan een situatie of emotie, treed je in automatische patronen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe moeilijker het wordt om er bewust van te worden en in te grijpen. Sterker nog, je grijpt eigenlijk altijd te laat in. Stressfysiologie is er al voordat je het merkt.

Hoe voorkom je dat je in je valkuil trapt?

  1. Bewustwording: Weet waar jouw kracht zit, maar ook waar de grens ligt. (Tip: Maak gebruik van 'BewustZijn'.)
  2. Balans zoeken: Perfectionisme is een kracht, maar niet als het je uitput. Leer tevreden te zijn met ‘goed genoeg’.
  3. Stress ontladen: Regelmatige ontspanning helpt om je kernkwaliteiten gezond te houden. Denk aan ademhalingsoefeningen of beweging.
  4. Grenzen stellen: Als je merkt dat je steeds in je valkuil trapt, is het tijd om stress te verlagen in plaats van nóg harder te werken.
  5. Onderzoek je triggers: Wanneer merk je dat je in je valkuil schiet? Welke situaties roepen dat op? Schrijf het op en herken de patronen.


Voel je dat de bovenstaande tips niet voldoende werken? Los dan je stressfysiologie op.

Rheset-logo met naam

Rheset | Esther van Wageningen is eigenaar van de merken 'stressfysioloog' en de 'Stress Fysiologische Aanpak'.


Bedrijfsinformatie

Rheset | Esther van Wageningen

Het Spaarne 23

8253 PE, Dronten

esther@rheset.nl

06-29069566


KvK-nummer: 72908610

BTW-id: NL001595954B53

Meld je aan voor Rhesets Radar

Rhesets Radar is een maandelijkse nieuwsbrief vol inzichten, kennis en oefeningen.