Stressfysiologie is de basis van jouw probleem

Stressfysiologie vormt de basis van jouw stressklachten en is nauw verbonden met gevoelens van angst, lichamelijke spanningen en onrust. Je zenuwstelsel, met het brein als regisseur, reageert constant op wat er om je heen gebeurt. Soms zijn deze reacties nauwelijks merkbaar, maar ze kunnen ook ineens hevig opspelen.

Wat doen je zintuigen in stressvolle situaties?

Je zintuigen spelen een sleutelrol in hoe jouw lichaam reageert op prikkels. Wanneer alles goed functioneert, helpen ze je om helder te denken, je grenzen te bewaken en soepel om te gaan met de wereld om je heen.

Maar als je zenuwstelsel overbelast raakt door te veel prikkels, raakt dit proces verstoord. Het resultaat? Gevoelens van onveiligheid, moeite om grenzen aan te geven, en patronen die je in de weg zitten.

Esther van Wageningen, specialist in stressfysiologie, biedt inzicht in de impact van stress op het lichaam.
Esther van Wageningen, specialist in stressfysiologie, biedt inzicht in de impact van stress op het lichaam.

Dit kan leiden tot klachten zoals:

  • Spanning in nek en schouders
  • Stemmingswisselingen
  • Moeite met concentreren
  • Een constante onderhuidse onrust

Iedereen heeft een unieke manier van omgaan met prikkels. Maar één ding staat vast: als de emmer te vol raakt, kan niemand dat negeren.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Stress is niet alleen iets wat je mentaal voelt, het begint diep in je lichaam. Denk aan een dichtgeknepen keel of een verkrampte maag vlak voor een presentatie of een belangrijk gesprek. Dit zijn voorbeelden van stressfysiologie in actie: het lichaam reageert op een situatie alsof het zich moet verdedigen of voorbereiden op actie.

Deze reacties spelen zich vaak onbewust af, maar ze beïnvloeden wél hoe je functioneert. Je hoofd lijkt minder helder, je concentratie zakt weg, en je kunt het gevoel hebben dat je vastloopt.

Herken je deze signalen?

Misschien voel je je vaak opgejaagd of merk je dat stress je belemmert in je dagelijks leven. Dit is een teken dat jouw stressfysiologie te actief is en je lichaam harder werkt dan nodig. Het goede nieuws? Hier kun je iets aan doen.


Door inzicht te krijgen in hoe stressfysiologie werkt, kun je stappen zetten om deze processen om te keren. Niet door harder je best te doen, maar door gericht te werken aan wat jouw lichaam nodig heeft om weer tot rust te komen.

Hoe ik je help

In mijn Rheset Trajecten werk je aan het verminderen van stressklachten door het aanpakken van de oorzaak: een overactief stresssysteem. Met wetenschappelijke inzichten, praktische technieken en een aanpak die bij jou past, help ik je om de stress in je lijf op te ruimen.


Herken jij je in deze klachten en wil je hier iets aan doen? Dit is het moment om aan de slag te gaan. Samen werken we aan een oplossing die je weer energie en ruimte geeft. Wil je eerst nog meer weten over mij en mijn dienstverlening? Bekijk dan de rest van de website.

Rheset-logo met naam

Rheset | Esther van Wageningen is eigenaar van de merken 'stressfysioloog' en de 'Stress Fysiologische Aanpak'.


Bedrijfsinformatie

Rheset | Esther van Wageningen

Het Spaarne 23

8253 PE, Dronten

esther@rheset.nl

06-29069566


KvK-nummer: 72908610

BTW-id: NL001595954B53

Meld je aan voor Rhesets Radar

Rhesets Radar is een maandelijkse nieuwsbrief vol inzichten, kennis en oefeningen.