Stof op je ziel? Grote schoonmaak!

29 nov 2019

Stof op je ziel? Het is bijna een jaar geleden dat ik afscheid nam van een vast dienstverband en ontslag nam. De wereld lag aan mijn voeten. En wat heb ik een mooi jaar gehad. Ik ben zo blij, trots en dankbaar. Het besluit om een andere weg in te slaan kon ik nemen, doordat ik ruimte ervoer in mijn hoofd, vertrouwen had in de toekomst en mij kon overgeven aan, ja aan wat? Dat wist ik uiteraard nog niet.

Maar het gevoel wat ik ervoer was zo oprecht, authentiek en puur, dat ik het gewoon durfde. Het bovenstaande heb ik bereikt, doordat ik innerlijk ben gaan opruimen. Ja, je hoort het goed, ik ben innerlijk gaan schoonmaken. De stof die op mijn ziel lag, stofte ik af. En dat gevoel, die opluchting van wat zo’n grote interne schoonmaak voor je kan doen, is zo mooi, intens en fantastisch, ik zou het wel van de daken willen schreeuwen.

Tja, ik van wc eend adviseer wc eend.  Toch doe ik een poging, zie het als mijn missie. Wat ik heb opgeruimd, is de negatieve fysiologie die in mij gehuisvest was. Ik deed er vervolgens een strik omheen en ben een andere weg ingeslagen. Ik heb er geen last meer van en zal dit ook nooit meer krijgen. Want afstoffen kan altijd en overal, soms is het een dikke laag, soms een dunne laag stof.  Je moet er alleen wel klaar voor zijn en de tijd voor nemen.

Maar wat is nu precies negatieve fysiologie? Met fysiologie bedoel ik “de beweging in je lijf” en dus niet zozeer de emotie. Ter illustratie: Wat ervaar je bij verliefdheid? Onrust in je buik, warme en koude rillingen, misselijk gevoel etc. Wat ervaar je bij angst? Onrust in je buik, warme en koude rillingen, misselijk gevoel etc. Juist! Dezelfde fysiologie, maar een andere emotie.

Negatieve fysiologie is dus datgene wat jij als niet prettig, pijnlijk, moeilijk, lastig ervaart. Dat is dus voor iedereen anders. En die negatieve fysiologie belemmert je om de dingen te doen, te bereiken waar je naar verlangt en van droomt.  Angst houd je tegen. Het vervelende is dat zo’n gevoel van fysiologie maar kort door je lichaam raast, in een paar seconden is het weer weg. Vervelend? Dat is toch fijn, hoor ik je zeggen. Even doorbijten, even afleiding zoeken en we kunnen weer door.

Het beroerde is echter dat de gevolgen van negatieve fysiologie niet mals zijn. Want negatieve fysiologie manifesteert zich uiteindelijk in klachten zoals vermoeidheid, rugpijn, uitstelgedrag, migraine, keuzestress, neerslachtigheid en ga zo maar door. En als je dit dus blijft negeren, gaat je lichaam er steeds een schepje bovenop doen. Het moet als het ware steeds harder gaan schreeuwen.

Het laagje stof wordt een stofwolk. Tot het moment dat jij gaat luisteren. Mijn advies is dus om te gaan luisteren naar je lichaam, wacht niet tot het moet gaan schreeuwen. Je lichaam is jouw antenne, het probeert je wat duidelijk te maken. Neem die antenne serieus en stop met het negeren ervan.  Tijd om het stof van je ziel te halen! Je hebt immers al geprobeerd om je er tegen te verzetten. Je ging nog harder werken, je ging nog meer rationaliseren, je zette nog een tandje bij, je wachtte tot het weekend was of vakantie, je zocht afleiding, je gaf de schuld aan een ander of de omstandigheden, het hielp misschien even, maar de klachten waar je nu mee loopt zijn niet meer te negeren. En diep van binnen voel je dat. Althans, ik wist en voelde dat.

En hoop het jou als lezer ook te kunnen meegeven, want ja, ik heb een missie. Ga dus schoonmaken, ga opruimen, wacht niet langer, neem nu en vandaag de stap. Droom, durf en doe. P.s. als je mijn wc eend wilt gaan gebruiken, bel of mail mij dan op 06-29069566 of esther@rheset.nl