De impact van stress op ons lichaam: begrijp de fysiologie van stressklachten

12 okt 2023

Stress is onderdeel van ons dagelijks leven, maar heb je je ooit afgevraagd wat de invloed ervan is op je lichaam? De fysiologische effecten van stress op jouw welzijn worden vaak onderschat. Van het activeren van een piek in adrenaline en cortisol (stresshormonen) tot het verstoren van je slaappatronen; stress kan veel schade toebrengen aan jouw gezondheid.

De toename, waar je vaak over hoort in het nieuws, van stress gerelateerde aandoeningen zoals angst, depressie en zelfs hart- en vaatziekten is het bewijs van de schadelijke effecten van stress. In dit artikel geef ik je een inkijkje in de werking van stress en de invloed ervan op de fysiologie van jouw lichaam. Ik noem dit niet voor niets stressfysiologie!

Inleiding tot stress en de invloed ervan op het lichaam

Stress wordt vaak beschouwd als een negatieve factor die wordt veroorzaakt door externe factoren. Je kunt daarbij denken aan werk gerelateerde druk, financiële zorgen of relatieproblemen, maar dit klopt niet altijd. Het is belangrijk om je te realiseren dat stress een natuurlijke reactie van jouw lichaam is. Het is een onmisbaar mechanisme voor je. Als je stress ervaart, activeert jouw lijf het “vecht-vlucht-of-bevriezen” responsmechanisme. Als je gaat vechten of vluchten, zorgt jouw lichaam ervoor dat je in actie kunt komen. Vechten of vluchten is het resultaat van complexe fysiologische veranderingen die in jouw zenuwstelsel en hormonale systeem plaatsvinden.

Stressfysiologie

Jij merkt de veranderingen niet tot op detailniveau in je zenuwstelsel en hormonale systeem, maar je merkt wel fysieke sensaties op. Ik noem dit ook wel “de beweging in jouw lijf” en bedoel daarmee de spanning, onrust of onzekerheid die jij ervaart. Een voorbeeldje:

Stel dat je je heel onzeker voelt tijdens een presentatie op je werk. Je voelt de zenuwen en vindt het lastig om hardop te spreken. Het zweet breekt je uit en je hebt misschien zelfs wel het gevoel dat je keel dichtgeknepen wordt. Je weet eigenlijk wel wat je wilt zeggen, maar het lukt je niet. Die negatieve fysiologie, stressfysiologie, kun je elimineren in Rheset trajecten. 

Stress en je lichaam

Stress heeft dus een grote invloed op jouw lichaam en daarmee op jouw welzijn. Onderschat het effect hiervan dus niet. Het was jaren geleden voor mij echt een eye-opener, maar nu kan ik niet meer anders kijken. De oplossing voor het herstellen van stress gerelateerde klachten ligt in het elimineren van jouw stressfysiologie.

Wil je hierover doorpraten of ben je opzoek naar advies? Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier!

Jouw vraag direct stellen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

1Jouw vraag
2Jouw contactgegevens