Trainingsacteur 

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Een situatie op je werk, waarbij je niet goed wist hoe je moest reageren. Denk bijvoorbeeld aan een functioneringsgesprek, een ontevreden cliënt of een boze ouder. Door allerlei factoren, kan het soms zijn, dat je hierin vastloopt en wat te leren hebt.  

Tijdens studiedagen, workshops, cursussen en assessments kan je dit oefenen met behulp van een  trainingsacteur. Ik ben zo’n trainingsacteur.

Door deze rollenspellen plaats te laten vinden in een veilige setting lukt het om een positieve leerervaring op te doen. Vervolgens kan je weer beter handelen wanneer de situatie of gesprek zich weer voordoet. Dit helpt ook om minder stress of angst voor deze gesprekken te ervaren.

Als gecertificeerd trainingsacteur en door mijn jarenlange ervaring in het onderwijs lukt het mij een brug te slaan tussen theorie en de praktijk.

Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden voor jouw studiedag, workshop of assessments.

Praktijkvoorbeeld:

Hé Joyce, hoe was je dag?”

Het is mijn directeur die deze vraag aan mij stelt, na een intensieve dag met mijn groep 6. Poe, hoe was mijn dag? Tja, wat zal ik zeggen? De waarheid, de sociaal wenselijke waarheid of maar snel schakelen naar het werkelijke doel van dit gesprek? Mijn functioneringsgesprek.

Ik besluit tot het laatste en steek van wal. Dat ik opzie tegen het oordeel van haar, omdat ik bij het laatste klassenbezoek behoorlijk onderuit ben gegaan volgens mijn eigen lat. Dat ik behoorlijk gestresst ben van de enorme werkdruk die ik ervaar met alles wat er bij een groep met 32 leerlingen komt kijken. Dat mijn moeder ernstig ziek is en binnenkort naar een hospice overgebracht zal worden, dat….. en dan breek ik…. Dikke tranen rollen over mijn wangen en ik duik voorover waar mijn hoofd het bureau raakt…

 

En dan neemt mijn directeur het woord..

“Hé joh, lieve Joyce, huil maar even lekker uit, al snap ik dat dit voor jou helemaal niet lekker voelt.” Ik zie vanuit mijn ooghoek dat er een doos tissues mijn kant opgeschoven wordt.

Mijn directeur vervolgt haar zinnen:

“Wat speelt er een boel in jouw hoofd en wat een bad timing dat we nu net jouw functioneringsgesprek moeten voeren. Ik besluit nu even voor jou dat we dit niet gaan doen. First things first. Even uithuilen, dan naar huis, uitrusten en vroeg naar bed. En morgen ziet de wereld er vast heel anders uit. Ik wil je alvast wel meegeven dat ik vind dat je prima functioneert, zowel als leerkracht, maar zeker ook als collega en teamlid. Ik heb daarnaast zeker ook een paar ontwikkelpunten voor jou, maar dat geeft alleen maar een mooie focus voor de laatste periode van het schooljaar. Wordt vervolgd dus.”

Al luisterend naar haar stem, voel ik een last van mijn schouders vallen en opgelucht haal ik adem. Ik stamel nog net: “Dankjewel Annet. Zie je morgen.”

Fictief verhaal? Deels wel, deels niet. Bovenstaand verhaal was de casus die ik als trainingsacteur mocht spelen. En op de foto zie je mij nog even nagenieten van deze mooie klus. Ik speelde Joyce, de collega van directeur Annet die dit wekelijk had meegemaakt in haar dagelijkse praktijk. Echter, toen ‘haar Joyce’ in huilen uitbarstte, blokkeerde Annet volledig en kon hooguit wat onsamenhangende dingen stamelen. Vorige week wilde zij dit in de herkansing oefenen, zodat ze een volgende keer, op basis van haar ervaring en gespreksvaardigheden, een beter gesprek kon voeren.

Door middel van de inzet van een trainingsacteur kan iedereen een stap zetten in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. In een veilige setting oefenen en de kracht van communicatie ervaren. En hier vervolgens feedback op krijgen van een trainingsacteur. Ik ben zo’n trainingsacteur. Meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Wat mensen vertellen over mij

Esther heeft een echt onderwijs hart. Ze heeft een goede kijk op visie en belicht het onderwijs vanuit verschillende vernieuwende hoeken. Iets waar we veel van kunnen leren in het onderwijs. Ze gaat voor goed onderwijs, daarbij gaat ze graag het gesprek aan met het team en zal geen personeelslid uit het oog verliezen. Esther kan je in leerstand brengen en helpen te groeien in deze tijd waarin zoveel lijkt te moeten in het onderwijs. Met haar positieve feedback kan je echt groei doormaken. Esther is een fijne collega waar ik zeker nog eens samen mee zou willen werken.
- Nathanja van Wijhe, leerkracht basisonderwijs

Esther is een mooi mens. In onze 7-jarige samenwerking in het primair onderwijs, heb ik haar leren kennen als een collega die op een positieve en praktische manier gedreven is om doelen te bereiken. Zij is betrokken, duidelijk in haar communicatie en durft buiten kaders te denken. Bovendien zijn passie, plezier en balans onlosmakelijk met haar verbonden. Esther is iemand waarmee je kunt bouwen en iemand waarop je kunt bouwen.
- Ruth Julen, teamleider VMBO

Enthousiast, gedreven, empathisch vermogen én een duidelijke stip op de horizon. Deze woorden komen direct bij mij naar boven wanneer ik aan Esther denk. Ik ken Esther als iemand die sterk is in het afwegen van belangrijke beslissingen, waarbij ze haar doel goed voor ogen houdt. Altijd denken in kansen en mogelijkheden. Doelgericht, hoge verwachtingen hebben van de mensen waarmee je werkt, oprechte interesse tonen in deze mensen en je waardering uitspreken, hebben er voor gezorgd dat Esther een geweldige directeur is geweest op onze school.
- Anne Bos-de Vries, leerkracht basisonderwijs

  • To-the-point, houdt van direct actie te ondernemen
  • Eerlijk en oprecht
  • Communicatief erg vaardig, zeer duidelijk in wat je wil
  • Alles zeer positief bekijken, glas is altijd half vol ipv half leeg
  • Strakke planning tijdens meetings/vergaderingen
  • Heb enkele problemen met je besproken en je geeft mij daarna een goed gevoel over de situatie. Je luistert oprecht en geeft daarna goed advies, maar je bent ook kritisch over mijn denkbeeld (erg fijn, bedankt)
  • Soms ga je in mijn beleving net iets te ver door in je positief denkbeeld, niet alles is altijd maar positief op te vatten
  • Een energieke en motiverende invloed op het team, de welbekende frisse wind
- Stefan Jeurink, docent LO, VMBO

Een aantal jaren heb ik met Esther mogen werken bij Stichting Prisma Almere. Dat was een mooie samenwerking, Esther is een prima sparringpartner. Zij kan zich inleven in situaties die zich voordoen en kan daar ook adequaat naar handelen. Verbinding en handelen vanuit visie staan daarbij centraal voor haar. Ze is een luisterend oor en durft zichzelf ook kwetsbaar op te stellen. Dat maakt haar authentiek en oprecht. Met Esther in huis, kan je de toekomst zeker aan.

- Frank Groot, directeur basisonderwijs

Door de jaren heen heb ik Esther leren kennen als een betrouwbare onderwijspartner.
Vanwege haar ruime ervaring met de verschillende facetten van het onderwijs, kun je op alle vlakken met haar sparren. Haar passie en creativiteit werken ontwapenend. Daarnaast is zij in staat een organisatie met een glimlach en humor te leiden. Esther is een prettig mens met hart voor het onderwijs.
- Mariska Kloppenburg, directeur Bijzonder Jij, Instituut voor studiebegeleiding, onderwijsadvies en orthopedagogiek

In de maanden dat Esther bij ons werkt hebben we vrij intensief samengewerkt. Ik heb Esther leren kennen als een sociale no nonsens teamleidster die graag werkt aan het verbeteren van processen in organisaties en de persoonlijke ontwikkeling van haar teamleden. Esther heeft oprechte interesse in de mens achter de werknemer en neemt de tijd om mensen te leren kennen. Nog geen drie weken na Esther haar start op onze school ging deze dicht vanwege corona. Toch heeft Esther in een razend tempo onze organisatie leren kennen en kan ze erg snel en goed aanvoelen op welke vlakken zij een toegevoegde waarde kan zijn.
- Anton Ketellapper, docent economie, VMBO

Als adviseur voor de Lerarenacademie verzorgt Esther uitstekende trainingen en workshops. Van introducties bij teams tot directieworkshops op maat! Esther staat open voor vernieuwing, is betrouwbaar en heeft veel ervaring binnen het onderwijs op alle niveaus. Ze heeft een zeer professionele houding, die samen met Esther’ s aanstekelijke enthousiasme zorgt voor een succesvolle samenwerking. Aanrader!
- Klaas Bellinga, directeur E-learning Wizard

Bijna 10 jaar heb ik samen met Esther gewerkt op basisschool De Windwijzer.

Ik heb Esther leren kennen als een betrokken, gedreven en zeer bekwame directeur en collega. Esther is een “mensenmens” die oog heeft voor haar collega’s en de kinderen. Zij was een directeur die alle kinderen bij naam kende omdat zij het persoonlijk contact belangrijk vindt, ze had dan ook vaak gesprekjes/grapjes met leerlingen en nam de tijd voor collega’s. Esther heeft humor en is dan ook altijd in voor een grapje of een feestje maar neemt ook op een heel natuurlijke manier de leiding als dit nodig is. Ik heb veel geleerd van Esther zowel op didactisch, organisatorisch en persoonlijk vlak.  Ik voelde altijd haar vertrouwen in mij en dat maakte dat ik keuzes durfde te maken die in mijn ogen nodig zijn voor mijn ontwikkeling als leerkracht. Esther heeft de gave om mensen te laten groeien door naar ze te luisteren, door te vragen en op een fijne manier naar zichzelf te leren kijken om kwaliteiten en leerpunten te benoemen. Esther is iemand die niet achter de massa aan loopt ten aanzien van innovaties maar kritisch kijkt naar de keuzes die ze maakt. Ze heeft mij geleerd wat de waarde van de vraag WHY is, dit is een vraag die ik mijzelf nog steeds stel. Dit heeft mij geholpen bij het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten. 

Ik kijk met veel plezier terug op de periode waarin ik met Esther heb mogen werken en van haar heb mogen leren.

- Harmien van Elp, groepsleerkracht en teamleider basisonderwijs