Patronen doorbreken
In jouw brein liggen ontelbaar veel patronen. Patronen worden gevormd door aaneengeschakelde hersencellen. Elke hersencel kan in verbinding staan met wel 5.000 andere hersencellen. De netwerken zijn dus complex en onderling verbonden.
In jouw patronen liggen eigenlijk herinneringen opgeslagen. Soms gaat het om bewuste herinneringen die je kunt navertellen en waar je aan terug kunt denken, maar nog veel meer herinneringen zijn onbewust en automatisch. Zo’n herinneringspatroon bestaat uit emoties, gedachten, gedrag en een fysieke sensatie en geven je een bepaald gevoel. Zo kun je ergens blij op reageren, maar je ook angstig voelen in bepaalde situaties.
Het stimulus-respons principe
Het stimulus-respons principe is een wetmatigheid in je brein. Het principe is gebaseerd op de Pavlov reactie. Elke seconde doe je zintuiglijke waarnemingen (stimulus) op en reageer (respons) je daar op.
Stel dat je een taartje ziet (stimulus) en jij houdt van taart. Dan krijg je misschien trek in het taartje en besluit je het te eten (respons). Dat is een hele bewuste handeling.
In jouw lijf bevinden zich meer dan 30 zintuigen die allemaal hun eigen functie hebben. Er zijn ook zintuigen betrokken bij je hormoonaanmaak en het reguleren van je hartslag en lichaamstemperatuur. Die processen verlopen automatisch en vinden plaats in het minst bewuste deel van je brein. Je merkt daar niets van.
Patronen zijn handig, toch?
Zeker! Patronen zorgen voor routines en die helpen je bij jouw dagelijkse leven. Zo hoef je niet elke ochtend opnieuw na te denken over jouw volgorde van opstaan en verleer je nooit het fietsen.
Hoe vaker je een bepaald patroon herhaalt, hoe sterker het opgeslagen ligt in je brein. In veel gevallen is dat dus super handig, maar niet als je last hebt van belemmerende patronen.
Belemmerende patronen
Als je last hebt van belemmerende patronen, kost dat je heel veel energie. Je welzijnservaring neemt daardoor af. Iedereen heeft weleens last van een belemmerend patroon. Denk bijvoorbeeld maar aan het “over je grens gaan”.
Als dat een keer gebeurt is dat niet zo erg, maar als je dat regelmatig doet, is de kans groot dat je last krijgt van klachten zoals stress, angst, burn-out, onzekerheid en energiegebrek. Die klachten ontstaan door stressfysiologie. Als je grenzen stellen lastig vindt, voel je waarschijnlijk spanning in je lijf.
Met de inzet van een Rheset Traject lukt het je om belemmerende patronen duurzaam te doorbreken. Door stressfysiologie te elimineren, krijg jij weer ruimte om nieuwe, gezonde en helpende patronen aan te leren.
Tijd voor jouw Rheset? Laat het mij weten!
Contactformulier | Rheset
"*" geeft vereiste velden aan