Er is helemaal niks mis met aardig zijn, jezelf eens opzij te zetten of een keer iets voor een ander te doen. Zelfs als je daar eigenlijk geen zin in hebt, kan je best een keer je hand over je hart strijken. Als je aan jezelf merkt dat dit wel heel vaak voorkomt en dat het je eigenlijk niet meer lukt om ‘nee’ te zeggen of grenzen te stellen, dan kan het zijn dat je in de valkuil van je eigen zorgzaamheid bent gevallen.
Je merkt dat je aardig en behulpzaam bent, maar dat dit steeds ten koste gaat van je energie. Dat komt vooral doordat je het gevoel hebt dat je weinig waardering krijgt voor al het zorgen voor de ander. Pleasen is geen vorm van zorgzaamheid. Je zoekt met het pleasen eigenlijk steeds naar waardering en wilt graag gezien worden. Maar daarvoor wring je je in allerlei bochten en merk je disbalans bij jezelf.
Dit betekent eigenlijk dat je aan het overleven bent en vanuit die overlevingsstrategie laat je please-gedrag zien voor de ander, om de ander te helpen of tevreden te stellen, maar eigenlijk doe je het voor jezelf.
Fight, flight, freeze
Please-gedrag ontstaat op een moment dat jij je onveilig gevoeld hebt. Jouw brein zorgt er vervolgens voor dat je jezelf gaat beschermen op het moment dat die onveiligheid in je lijf (=stressfysiologie) weer aangezet wordt. Mensen die last hebben van please-gedrag laten dit gedrag meestal zien op momenten dat er conflicten dreigen. Dat kan gelden voor iedere relatie die je met andere mensen hebt en kan voorkomen met je partner, maar ook met een collega of een vriendin.
De pleaser in jou probeert conflicten te vermijden en je gaat daardoor over je eigen grenzen heen. Wat ook kan gebeuren is dat je een bepaald standpunt wat je hebt ingenomen weer intrekt om zo het conflict af te wenden. Dat is vluchtgedrag. Please-gedrag valt dus onder ‘flight’ in het ‘fight, flight, freeze-principe’ en wordt aangezet door stressfysiologie. Bijvoorbeeld spanning in je lijf en om voor die spanning te vluchten, ga je please-gedrag vertonen.
Pleasen door stress opruimen? Dat kan!
Het goede nieuws is dat je niet kunt helpen dat dit steeds gebeurt, maar je kunt er wel wat aan doen. Namelijk door de stressfysiologie op te ruimen. Op die manier wordt het please-gedrag niet meer geactiveerd en kan je makkelijker nee gaan zeggen of grenzen trekken. Meer weten? Neem direct contact op!