Kun je een burn-out voorkomen? Dé oplossing en 3 tips!

13 okt 2023

Heb je last van vermoeidheid, ben je gespannen of voel je dat je een beetje overspannen raakt? Dan is het tijd om actie ondernemen en een gezonde balans te vinden. In dit artikel vertel ik je over dé oplossing bij stress gerelateerde klachten zoals het hebben van een burn-out. Daarnaast staan er in dit artikel 3 tips om je welzijn te verbeteren.

Burn-out en andere stress gerelateerde klachten treffen veel mensen, vooral in deze tijd waarin we constant te maken hebben met hoge verwachtingen en (digitale) overprikkeling. Het goede nieuws is dat je zelf verandering kunt brengen in je situatie.

Kun jij de negatieve spiraal doorbreken en weer een gezonde balans vinden? Wacht dan niet langer en pak de regie. Meer energie, meer geluk!

De tekenen en symptomen van burn-out herkennen

Eigenlijk is het niet belangrijk om een label te hangen aan jouw klachten. Of vind jij van wel? Als jij last hebt van klachten is dat vervelend genoeg. Een label geeft alleen een naam aan je klachten. Zo scharen veel mensen (emotionele) uitputting en het ervaren van langdurige stress onder een burn-out, maar eigenlijk passen die klachten bij veel meer en andere stress gerelateerde klachten. Op zoek gaan naar een naam voor jou klachten, brengt je waarschijnlijk geen oplossing.

Toch is het wel belangrijk om stress signalen bij jezelf te herkennen. Misschien merk je aan jezelf dat je prikkelbaar bent, dat je geen energie hebt om leuke dingen te ondernemen of dat je de eerste dag van de vakantie ziek bent. En vind jij het weekend vooral leuk? Of is het weekend noodzakelijk om bij te tanken voor een nieuwe werkweek?

De impact van burn-out op de fysieke en mentale gezondheid

Of je jouw klachten nu wel of niet een naam wilt geven; stress, en burn-out dus ook, hebben invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Misschien merk jij bij jezelf vermoeidheid, prikkelbaarheid, een verminderde concentratie, hoofdpijn of slaapproblemen op. Of je herkent gevoelens van cynisme, onverschilligheid of juist van perfectionisme. Dan is het tijd voor actie. Ik vertel je daarom eerst mijn oplossing!

Elimineer de stressfysiologie

Mijn ervaringen als stressfysioloog hebben mij geleerd dat de oorzaak voor stress gerelateerde klachten, zoals het hebben van een burn-out, vaak zit in stressfysiologie die je ervaart. (Lees ook “De impact van stress op ons lichaam”)

Stressfysiologie is eigenlijk het gevoel in je lijf in bepaalde situaties. Je herkent misschien wel dat je je regelmatig onrustig, gespannen of onzeker voelt. Dat gaat samen met allerlei fysiologische processen in jouw lijf. Je hartslag gaat omhoog, het ritme van je ademhaling is hoger of je merkt zenuwen op, bijvoorbeeld doordat je buikpijn krijgt. Die stressfysiologie kun je elimineren.

Oh ja: Een burn-out of andere stress gerelateerde klachten kun je niet voorkomen, maar je kunt wel preventief handelen. De eerste stress signalen zijn vaak subtiel, maar als jij goed op jezelf kunt reflecteren en eerlijk tegen jezelf bent, herken je ze vaak wel. Je kunt er dan op tijd bij zijn om erger te voorkomen, maar je kunt jezelf niet beschermen tegen stressfysiologie.

Samen met stressfysiologie wordt ook gedrag en gevoel aangezet. Als je de stressfysiologie opgeruimd hebt, moet je nog wel aan de slag met het veranderen van je gedrag. Maar waarschijnlijk begrijp je wel dat dit veel beter lukt als je niet meer verstoord wordt door stressfysiologie. Stressfysiologie kun je zelf niet oplossen, maar ik kan je er wel bij helpen.

De volgende 3 tips geven je een beetje richting voor het veranderen van gedrag, maar onthoud dat dit je waarschijnlijk niet zal lukken zolang je de stressfysiologie niet opruimt.

Tip 1: De balans tussen werk en privé & een gezonde werkomgeving

Stressfysiologie kan bij jou bijvoorbeeld perfectionistisch gedrag aangezet hebben. Dit hoorde bij jouw stress gerelateerde klachten, zoals burn-out, en kun je veranderen als de stressfysiologie weg is. De kans is groot dat je jouw balans tussen je werk en privéleven opnieuw moet bekijken. Misschien ben je door de onzekerheid in jouw lijf wat te hard gaan werken, omdat je bang was om fouten te maken. Onderzoek hoe het zit met jouw balans!

Tip 2: Grenzen stellen en nee leren zeggen

Vaak zijn jouw grenzen steeds een beetje verlegd, omdat het je niet meer lukte om “nee” te zeggen. Dat kan al komen omdat bepaalde taken je een beetje overweldigen en je (bijvoorbeeld door onzekerheid of perfectionisme) jezelf niet wilde laten kennen. Zo ben je steeds meer energie gaan lekken. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en die ook te beschermen. Dat kun je doen door je grenzen duidelijk te communiceren.

Tip 3: Prioriteit geven aan zelfzorg

Goed voor jezelf zorgen is natuurlijk hartstikke belangrijk en dat blijft het ook; zelfs als je de stressfysiologie waar jij last van had geëlimineerd hebt. Maak tijd vrij voor dingen die jou energie geven en ontspanning brengen, zoals sporten, lezen of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Tijd om weer regie te krijgen in jouw leven?

Als je merkt dat je last hebt van stress gerelateerde klachten, zoals een burn-out, dan ben je vaak de regie een beetje kwijtgeraakt. Je neemt niet meer genoeg tijd voor jezelf, hebt je grenzen verlegd en misschien is de balans tussen je werk en privéleven ook wat zoek. Weet dan dat je hier iets aan kunt doen.

Doorpraten over wat ik voor je kan betekenen en hoe het elimineren van stressfysiologie precies in zijn werk gaat? Laat het mij dan weten. Je kunt je vraag direct stellen door middel van onderstaand contactformulier. Liever even bellen of mailen? Klik dan hier voor mijn contactgegevens.


Jouw vraag direct stellen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

1Jouw vraag
2Jouw contactgegevens