Als je bij dit artikel uitgekomen bent, is de kans heel groot dat je stressklachten ervaart. Stressklachten manifesteren zich op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of andere lichamelijke klachten ervaren, maar het kan ook zijn dat je klachten wat minder duidelijk zijn. Je voelt misschien wel spanning in je lijf zonder dat je ziek in bed ligt en nog wel functioneert. Belemmert stress jouw leven? Lees dan verder!
Je ervaart stressfysiologie
Gelukkig is er al steeds meer aandacht voor de lichamelijke component bij stress. Het is eigenlijk heel gek dat we spreken over “lichaam” en “geest”, want je bestaat in werkelijkheid natuurlijk niet uit twee afzonderlijke factoren en bent in zijn geheel mens.
Ik spreek daarom van stressfysiologie; een fysieke sensatie bij het ervaren van stress- en psychische klachten. Een voorbeeldje: Het kan zomaar zijn dat jij opeens last krijgt van hoofdpijn, want spanningshoofdpijn is één van de meest gehoorde klachten bij mensen die last hebben van stress. Die hoofdpijn kan aangezet worden door een klein zintuigelijk detail in jouw omgeving. Merk je bijvoorbeeld dat de hoofdpijn vaak op komt zetten in gesprekken met een bepaalde collega? Dan kan het goed zijn dat de stem van jouw collega deze hoofdpijn activeert.
Je collega kan er niets aan doen
Je weet niet bewust dat jouw collega hoofdpijn bij jou aanzet en jouw collega kan hier ook niets aan doen. Het ligt zo opgeslagen in je brein en is afhankelijk van ervaringen die je hebt. Aan de hand van het stimulus-respons principe (een waarneming en jouw reactie daarop) besluit jouw brein om bepaalde fysiologische processen in je lijf aan te zetten. De aanmaak van stresshormonen bijvoorbeeld gestimuleerd en hierdoor kun jij hoofdpijn ervaren.
Onbewust zet die stressfysiologie ook bepaalde emoties, overtuigingen aan en gedrag aan. Dit komt voort uit het fight, flight, freeze principe dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zelfs bij het ervaren van kleine hoeveelheden negatieve stress al aangezet kan worden. Bij bovenstaand voorbeeld zou het dus zo kunnen zijn dat je jouw collega gaat vermijden (=vluchten) en hierdoor ook met minder plezier naar je werk gaat.
Leer er niet mee leven
Jouw brein is ontzettend goed en slim in het bedenken van oplossingen en relativeringen. Met je verstand bedenk je dat de hoofdpijn er misschien maar een beetje bij hoort en bedenkt dat je ook niet zo vaak met deze collega hoeft samen te werken. Het ligt echt niet aan jouw collega en de stressfysiologie wordt, als je eerlijk tegen jezelf bent, vaak op veel meer momenten aangezet.
Tijd om hiermee af te rekenen en te ervaren wat het elimineren van stressfysiologie voor jou kan betekenen? Laat het mij dan weten! Dat kan via onderstaand contactformulier. Liever bellen of mailen? Dan vind je mijn contactgegevens hier.
Jouw vraag direct stellen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in.
"*" geeft vereiste velden aan