Als je last hebt van stressklachten, kan dat je flink belemmeren in je leven. Soms zijn stressklachten heel opvallend en aanwezig, maar veel vaker zijn ze subtiel. Toch slurpen subtiele stressklachten ook bergen energie.
Doordat bij stressklachten altijd stressfysiologie hoort, kost stress jouw lijf altijd energie. Jouw lijf zal namelijk altijd proberen de balans te herstellen. Bij het activeren van stressfysiologie raakt jouw lijf uit balans. De aanmaak van bepaalde hormonen wordt bijvoorbeeld verhoogd. Dit merk je niet altijd bewust op en relativeren veel mensen ook weg met argumenten zoals “Dit is ook een drukke periode voor mij”.
Aanwezige stressklachten zoals vermoeidheid, het prikkelbaar zijn, stemmingswisselingen en geen energie meer voelen voor sociale activiteiten, zijn bij veel mensen wel bekend. In dit artikel bekijken we subtielere stressklachten.
Je gedrag naar anderen kent verandering
Als jij ontspannen bent, vertoon je gedrag dat hoort bij het sociaal betrokkenheidssysteem van ons zenuwstelsel. Je bent in verbinding met anderen, maakt beslissingen op basis van vertrouwen en kunt goed overleggen in je werk.
Dat verandert als je last krijgt van stressklachten. Je vervalt sneller in discussies, merkt dat je een kort lontje hebt, kunt moeilijk een knoop doorhakken en kunt het gevoel krijgen dat anderen “tegen” je zijn. Je gaat hierdoor vermijdingsgedrag vertonen of zoekt juist conflicten op.
Opgejaagd gevoel
Misschien heb je last van stress en denk je dat dit komt doordat je een drukke baan of een druk gezin hebt, maar als je realistisch naar je eigen situatie kijkt, is dat dan echt zo? Heb je het echt zo druk als je denkt? Heb je het ook drukker dan voorheen? Heb je minder vakantie en vrije tijd dan toen je nog geen stress ervaarde?
Vaak komt het opgejaagde gevoel dat je kunt ervaren bij stress voort uit de overtuiging “ik heb het druk”, maar als je realistisch naar de situatie kijkt, valt dit vaak erg mee. Er is iets veranderd in jou waardoor je last hebt van stress. Er zit stressfysiologie in jouw lijf!
Je brein werkt minder goed
Als je last hebt van stressklachten, werkt je brein minder goed. Je merkt dit aan concentratieproblemen, piekeren of dat je minder goed uit je woorden komt dan je van jezelf gewend bent. Je kunt ook minder prikkels aan. Je zet onderweg naar huis van je werk bijvoorbeeld de autoradio uit, omdat je het geluid niet kunt verdragen.
Leer er niet mee leven
Vaak zijn behandelmethoden, stress- en loopbaancoaching er op gericht om je leven te veranderen, zodat je met de stress om kunt gaan. Zonde, want als je de stressfysiologie wegneemt, lukt het vaak weer prima om te functioneren in het leven dat je had. Je bent daar meestal lange tijd blij mee geweest.
Je hoeft dus niet te leren leven met jouw stressklachten, maar kunt er echt duurzaam mee afrekenen. In Rheset Trajecten die je bij mij kunt afnemen, elimineren we de stressfysiologie en krijg je stress-educatie. Door middel van stress-educatie kun je weer makkelijker nieuwe, gezonde patronen aanleren. Vaak had je die al, maar ben je die verloren doordat de stressfysiologie te veel beslag op jouw energie heeft gelegd.
Wil je zelf alvast aan de slag met stress-educatie? Dat kan! Met de kaartenset “BewustZijn” kun je zelfstandig, met vrienden of collega’s aan de slag met reflectievragen, oefeningen en krijg je inzichten in factoren die stressvol voor je zijn. Uniek aan deze kaartenset is dat je deze, in tegenstelling tot andere kaartensets, ook individueel en alleen kunt doen.